Konserwacja i serwis bloku zaparzającego ekspresu

Jedną z najważniejszych części ekspresu jest blok zaparzający, dlatego też istotnym jest to, aby o niego dbać. Odpowiednia konserwacja i serwis bloku zaparzającego przedłuża żywotność ekspresu jak również wpływa na smak i aromat przygotowywanej kawy.

Powinniśmy zacząć od codziennego dbania o blok. Według zaleceń producentów, podczas użytkowania ekspresu należy co najmniej raz w tygodniu wyjąć blok zaparzający i dokładnie przepłukać go pod bieżącą wodą. Jeśli nie będziemy tego robić, zbierająca się w nim kawa zacznie zapychać blok, przez co będzie on gorzej pracować a resztki kawy zaczną też po czasie pleśnieć, co jest bardzo niehigieniczne i niezdrowe dla nas.

Blok zaparzający składa się z wielu części, m. in. przekładni, czy trybów, które podczas przygotowywania kawy w ekspresie pracują w odpowiedni sposób. Ważne, aby pamiętać o smarowaniu tych części specjalnie przeznaczonym do tego smarem spożywczym. Dzięki systematycznemu smarowaniu blok się nie zatrze i wszystkie części będą pracować sprawnie. Takie smarowanie powinno wykonywać średnio po ok. 500 zrobionych kawach (tak zalecają producenci), gdyż przy każdym zrobieniu kawy czy cotygodniowym myciu bloku, smar się wypłukuje.

Kolejną ważną czynnością, o której należy pamiętać jeśli chcemy odpowiednio zadbać o blok w swoim ekspresie, jest wymiana uszczelki na tłoku. Sama uszczelka i to w jakim jest stanie ma duży wpływ na jakość i smak przygotowywanej kawy. Należy ją wymieniać również po ok. 500 zrobionych kawach, gdyż traci ona wówczas swoje właściwości i nie spełnia swojej roli. Blok przez to może pracować gorzej i przygotowywana kawa będzie tracić na smaku.

Gdy nasz ekspres nie jest już pierwszej nowości i już zrobił niemało kaw, należy poddać blok kompleksowej konserwacji. Polega ona na rozkręceniu bloku i wyczyszczeniu istotnych części, takich jak, np. sitko. Tym jednak powinien zająć się wyspecjalizowany serwisant, gdyż jest to dosyć skomplikowane.

Wszystkie wyżej wymienione czynności wykonywane dokładnie i systematycznie pozwolą nam utrzymać blok zaparzający w naszym ekspresie, w dobrej kondycji. Zmniejszy się także ryzyko awarii powiązanych z blokiem części, jak i usterek samego bloku.

Poniżej małe graficzne podsumowanie i przypominajka 🙂

W naszej ofercie dostępne są produkty do konserwacji bloku:
– smar spożywczy
– uszczelka

Jak również usługi:
-czyszczenie bloku zaparzającego ze smarowaniem i zmianą uszczelki
-kompleksowe czyszczenie bloku z rozkręceniem na części

Zapraszamy do kontaktu!

Udostępnij ten post:
Facebook